logo

Новини

 

20 недвижими имота пуска за продажба през август столичната НАП

05 август 2016

НАП София обявява през август 20 търга за недвижими имоти, собственост на длъжници,съобщават от агенцията.

Сред най-атрактивните са две еднофамилни жилищни сгради в София на обща стойност близо 2 млн. лв. Търговете за тях са обявени за 09.08.2016 г.

Двуетажна къща със застроена площ от 180 кв. м. и двор 729 кв. м в район Витоша е обявена за 1 065 290 лв. 

С начална цена 905 610 лв. е пуснат търг за друга двуетажна еднофамилна сграда със застроена площ 180 кв. м. в квартал Манастирски ливади. Имотът разполага с фитнес и студио за гости. 

На 30 август ще се проведат 10 търга за продажба на конфискувани спортни и детски обувки, облекла и аксесоари, чиято обща първоначална продажна цена е за над 82 000 лв.

НАП София търси и купувач за 115 велоергометъра, оценени на  17 250 лв.

Горецитираните търгове са тайни и за участие се изисква депозит, в размер 20 на сто от първоначалната тръжна цена. В случаите, в които предложената цена на недвижим имот или вещ/групата от вещи е над 30 000 лева е необходима и декларация за произхода на средствата за участие в търга по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Възможно е цената на търгувания актив да падне. Това става на три стъпки. Ако не се изтъргува от първия път, на втори търг цената се намалява на 75%, а на трети - на 50% от първоначално обявената.

Източник: investor.bg

Известие за планирано спиране на топла вода

01 август 2016

 „Топлофикация София” ЕАД уведомява своите клиенти, че поради извършването на планови ремонтни дейности от „Булгартрансгаз” ЕАД по газопреносната мрежа  /на основание изискванията на Наредба №10/20.06.2016 г.относно реда за въвеждане на ограничителен режим, временно прекъсване или ограничаване на производството и снабдяването с електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ/, ще бъде  преустановено подаването на природен газ към част от топлоизточниците на дружеството за периода от 6.00 часа на 13 август 2016г. до 6.00 часа на 15 август 2016г. В тази връзка ще бъде  спряно подаването на топла вода към  абонатите в следните райони на столицата:ж.к. „Люлин“ от 1-ви до 10-ти микрорайон, ж.к. „Надежда“ от 1-ва до 6-та част, ж.к. „Обеля-1“ и ж.к. „Обеля-2“, ж.к. „Свобода“, ж.к. „Толстой“, кв. „Илиянци“, ж.к. „Захарна фабрика“, ж.к. „Овча купел-1“ ,  „Овча купел 2“,  ж.к. „Гевгелийски“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Илинден“,  ж.к. „Сердика“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“, ж.к. „Славия“, ж.к. „Бъкстон“, ж.к. „Борово“, ж.к. „Красно село“, ж.к. „Бели брези“, ж.к. „Стрелбище“, ж.к. „Мотописта“, ж.к. „Гоце Делчев“, ж.к. „Лагера“, ж.к. Хиподрума“, ж.к. „Иван Вазов“, ж.к. „Св. Троица“, ж.к. „Фонд. Жилища“, частта от ж.к. „Лозенец“ между ул. Д. Хаджикоцев /ул. Бяла/бул. Арсеналски/ул. „Славище“ и района между бул. „История славянобългарска”, ул. „Заводска”, ул. „Индустриална”, ул. „Владайска река”, бул. „Данаил Николаев”, ул. „проф. Милко Бичев”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „България“, бул. „Акад. Ив. Гешов“, бул. „Конст. Величков“, ул. „Габрово“, ул. „Скопие“ и бул. „Рожен“.В дните, когато подаването на газ ще бъде спряно,  „Топлофикация София” ЕАД ще извърши планови ремонти в засегнатите топлоизточници, с цел да минимизира неудобствата за клиентите и да не се налага повторно преустановяване подаването на топла вода към посочените райони. Двете компании са съгласували работните си графици и ще бъдат положени всички усилия ремонтните дейности да бъдат изпълнени в рамките на посочения срок. Екипите на столичната Топлофикация имат пълна готовност да възстановят нормалното топлоподаване веднага след приключването на ремонтните работи.В посочения период топлата вода в останалите квартали на София  няма да бъде спряна, тъй като „Топлофикация София” ЕАД ще предприеме необходимите технически действия и ще използва всички възможности за прехвърляне на клиенти към топлоизточници, незасегнати от ремонтите на газопроводите.“Топлофикация София” ЕАД поднася извинения на засегнатите клиенти за неудобствата и разчита на тяхното разбиране.

Източник: toplo.bg

Жилищните заеми отново рекордно евтини

29 юли 2016

Годишният процент на разходите(ГПР), който включва не само лихвите, но и таксите и комисионите, по жилищните кредити в левове е паднал до 5,40% през юни, показва лихвената статистика на БНБ.Месец по-рано нивото му бе 5,47%. Поевтиняването на тези продукти за първото полугодие е значително – с 0,50 процентни пункта, сочат данните. В края на 2015 г. ГПР по тези заеми е бил на ниво 5,91%. За една година пък намалението е с около 0,80 п. п.При заемите за покупка на имот в евро се наблюдава задържане на цената и дори леко поскъпване – от 6,12% през май до 6,18% през юни. Заради голямата ликвидност на банките в последните години те предпочитат да отпускат жилищни заеми в родна валута.Банковите потребителски заеми също са поевтинели през юни, сочат още данните на БНБ. В левове намалението само за месец е от 10,96% на 10,42%. За шесмесечието спадът е чувствителен – с цели 2 процентни пункта.Срочните депозити запазват ниските си нива и през юни, показва още статистиката. Средната лихва за влог до една година остава 0,62% в левове и 0,51% - в евро.

Източник: mediapool.bg

От август ще се отпускат нисколихвени кредити за нови асансьори на блоковете

19 юли 2016

Браншът и регулаторът обсъждат въвеждането на мерки за повишаване на безопасността на съоръженията.


Програмата за енергийна ефективност на жилищата REECL ще отпуска нисколихвени кредити за покупка на енергоефективни асансьори за жилищни сгради. Финансирането ще тръгне от август, каза на пресконференция Емануела Фролошка, учредител и изпълнителен директор на фондацията "Асансьорна безопасност".

Типът асансьор ще се одобрява по програмата, а хората ще решават от кой производител да го купят. Флорошка информира, че сега се договарят условията с банките за отпускането на кредитите, предава БТА.

За да помогнат на българските домакинства да намалят своите разходи за отопление, Европейската комисия (ЕК), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Министерството на енергетиката разработиха програмата, която представлява кредитен механизъм в размер на 20 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. Безвъзмездното финансиране се отпуска и от Международния фонд "Козлодуй". 

Флорошка съобщи още, че вече е готова първата асансьорна книжка, в която са описани евронормите за безопасност на подобни съоръжения, произведени преди 1999 г. Тя е подготвена със съдействието на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

В книгата има таблица със 74 потенциални риска, които може да крие едно съоръжение, както и 21 илюстрации, онагледяващи част от потенциалните опасности при ползване на асансьор. Сред тях например е лошото изравняване на кабината с етажната площадка, като за старите асансьори допустимото отклонение е не повече от пет сантиметра плюс-минус, а за по-новите съоръжения - от десет до двадесет милиметра.

Книжката ще се разпространява безплатно при поискване на телефона на фондацията или чрез страницата на организацията в интернет. Подготвя се и подобна книжка, но адаптирана за деца.

Председателят на държавната агенция за метрологичен надзор Стефан Цанков съобщи на пресконференцията, че в голям процент от случаите с инциденти с асансьори става дума за неправилна експлоатация. Обикновено става дума за комбинация от фактори - техническа неизправност, която води до внезапно спиране на съоръжението, и последващи опити за напускане на кабинета, което е недопустимо.

В отговор на въпрос Цанков съобщи, че няма сериозни инциденти през последната година, свързани с асансьорите. Същевременно той информира, че се обмисля на всеки две години да се добавят допълнителни мерки за безопасност на асансьорите и на други съоръжения. Сега текат консултации с бранша по различните видове съоръжения - не само за асансьорите, а за актуализация на нормативната база, допълни той.

Цанков отбеляза обаче, че първо е важно да се изпълнят заложените нормативно мерки, защото браншът иска удължаване на сроковете по въвеждането им. Не са положени достатъчни усилия, за да се работи в сроковете, които са достатъчно дълги, и търсим варианти да не ги удължаваме, коментира председателят на агенцията.

Сред новите мерки за повишаване на безопасността на асансьорите, които се обсъждат сега с бранша, Цанков открои монтиране на кабинни врати, което би минимизирало риска за деца, които се возят в асансьора, или при превоз на обемни предмети, както и допълнителни системи, които гарантират системата да не се претоварва.

Източник: investor.bg

Жилищата в България поскъпват по-бързо от тези в ЕС

18 юли 2016

Цените на жилищата в България се повишават с умерено по-висок темп от отчитания среден ръст за целия Европейски съюз. Това показват данните на Евростат за първото тримесечие на 2016 г., сравнени със същия период на миналата година.Според изчисленията жилищата у нас са с 4.5% по-скъпи в края на март, отколкото са били 12 месеца преди това. За сравнение средното за всички 28 страни-членки на ЕС поскъпване на жилищата е 4%. Малко по-високо – 4.5% е то за страните, които са част от еврозоната.Данните сочат, че има значителна разлика в поскъпването на новите и на вече съществуващите домове. Цената на имотите в новопостроени жилищни сгради в страната се повишава с 5.8% на годишна база. Докато вече съществуващите такива жилища са с по-скромен ръст от 3.7% на годишна база.От всички страни в ЕС само в Италия и Кипър се регистрира поевтиняване на жилищата в сравнение с година по-рано. За сметка на това в Унгария, Швеция и Австрия поскъпването на имотите е дори с повече от 10% на годишна база, докато повишението в България е съизмеримо с това в Германия (4.4%) и Чехия (4.5%).


Възстановяване на пазара
Заключението на анализаторите обаче е, че въпреки ниските лихви, които улесняват финансирането на подобна покупка в България и съответно от поне една година водят до поскъпване на имотите, цените им все още остават под нивото от 2010 г. По този показател жилищата през 2010 г. са били с 2% по-скъпи, отколкото са били към края на март тази година, сочат данните на Евростат. България далеч не е единствена в този червен списък на бавно възстановяване на имотния пазар. Другите европейски държави, в които цените на апартаментите през 2010 г. са били по-високи, отколкото са сега, са също Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Полша, Португалия, Румъния, Холандия и Словения. При всички останали 18 страни-членки цената им се е възстановила или дори значително е нараснала.

Двуцифрено поскъпване
Най-много са поевтинели домовете в Испания, които през тази година могат да се купят срещу 24% по-малко пари, отколкото през 2010 г. Жилищата в Италия са с 15% по-ниска цена, а тези в Словения и Кипър – съответно с 14%. На другия край на тази класация пък са Естония, Швеция, Австрия, където имотите са поскъпнали през последните 5 години съответно с 57%, 45% и 39%. С двуцифрен процент са поскъпнали жилищата и в Германия, Великобритания, Дания и Унгария. Това бързо възстановяване на цените на имотите след финансовата криза през 2009 г. може да се разглежда като ясен знак за стабилизиране на икономиките на тези страни от негативните последици от дълговата криза в региона. Очакванията на много анализатори обаче са Brexit да пререже този тренд, особено що се отнася до най-силно растящите имотни пазари. По данни на Vanguard към края на май стойността на апартаментите в Швеция се е понижила с 0.6% за първи път от 2008 г. и прогнозите са, че процеси като излизането на Великобритания от ЕС могат да ускорят свиването на цените.

Източник: capital.bg

Некоректни наематели на държавни жилища ще губят право на настаняване

15 юли 2016

Наематели на държавни жилища, които не са били коректни при ползването на ведомствения имот, ще бъдат лишавани от правото за бъдещо настаняване в публична собственост, предвижда одобрени от правителството на заседанието му в сряда промени в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

Регламентира се също така, че когато няма кандидати за настаняване, отговарящи на изискванията, които определят в колко голямо жилище се настаняват семейства с даден брой членове, в свободните за разпределение държавни ведомствени жилища да може да бъдат настанени кандидати, отговарящи на изискванията, независимо от броя на членовете на семейството им. В тези случаи наемната цена ще се удвоява не за цялото жилище, а само за жилищното помещение или помещения с най-голяма площ, с които се надхвърлят нормативите, определени в Правилника.

Настанените по този критерий в държавни жилища нямат право да ги закупят, ако към датата на молбата за закупуване на жилището не са налице изискваните според правилника условия и нормативите, определящи в какво жилище се настаняват семейства с даден брой членове.

С направените изменения и допълнения се прецизират текстове, като се привеждат в съответствие с въведените в Закона за публичните финанси принципи, правила и терминология и се защитава държавният интерес, посочват от правителствената пресслужба..

Източник: mediapool.bg

Известие за планирано спиране на водоподаването

11 юли 2016

Уважаеми клиенти,

На 13 юли  2016 г. (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение по ул. „Граф Игнатиев“ Център-Средец, се налага спиране на водоподаването от 9:00  до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Граф Игнатиев“ от ул. „Георги Сава Раковски“ до бул. „Васил Левски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Малъовица“ ъгла с ул. „Граф Игнатиев“.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - тук.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!


Източник: "Софийска вода АД

Държавата е успяла да обнови "безплатно" само 25 блока досега.

08 юли 2016

Държавата е успяла да обнови "безплатно" досега само 25 блока, по други 102 се работи в момента. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол. Държавата е осигурила около 1 млрд. лева за "безплатно" саниране на многофамилни жилищни сгради. Това става чрез държавно гарантиран заем от международни финансови институции, който се предоставя на Българската банка за развитие (ББР). Тя сключва договорите с етажните собственици и отпуска парите. До момента са подадени 2695 заявления за финансиране от етажни собствености, сочат данните на ББР. От тях за финансиране са одобрени 1926 сгради. Не е ясно на каква стойност, защото на страницата на ББР липсва обобщена информация. За въведените в експлоатация 25 сгради и тези в изпълнение към момента са изплатени 63 млн. лева, каза министър Павлова. Общо заявените средства за санирането на тези 127 сгради са 153 млн. лева, посочи Павлова.

Данните на регионалното министерство показват, че най-голям е интересът и най-много блокове по програмата се обновяват в Благоевград и Бургас. От двата града има подадени по около 200 заявления.За сравнение в София са подадени около 150. Слабият интерес на столичани към програмата е основната причина Столична община да не е предвила средства за саниране на блокове с европейски пари по програма "Региони в растеж", по думите на зам.-кметът по строителство Ирина Савина.Очакванията на регионалното министерство са до края на годината да бъдат санирани поне около 500 сгради.В момента общините провеждат около 700 тръжни процедури за избор на изпълнители.

Източник: mediapool.bg

Комплексът "Сан Стефано Плаза" отвори врати за бизнеса

27 юни 2016

Комплексът "Сан Стефано Плаза" е с модерни решения в проектирането, реализацията и оборудването, използвани в жилищните площи. Той се отличава с удобни пространства, оригиналните интериорни идеи и иновативната BMS локална система за дистанционно сградно управление, внедрена при строителството.
"Сан Стефано Плаза“ обединява жилищна част от 115 модерно проектирани апартамента, офис пространства и търговски център. През март в комплекса бе открит 100-тният супермаркет "Билла", а през май – 60-ият магазин от веригата дрогерии dm в страната. Други над 40 магазина за стоки за дома от висок клас, галерия и ресторанти предстои да бъдат открити.
В комплекса са предвидени още най-модерен SPA, фитнес и медицински център, банков клон, детски и учебен център, паркинг с близо 500 места и редица други удобства, които ще бъдат на разположение на всички собственици и наематели. 
"Сан Стефано Плаза" е реализиран по всички топ съвременни стандарти, а жилищната му част е в процес на най-висок клас сертифициране по BREEAM за устойчиво и енергоефективно строителство. 

Източник: economic.bg

Санирането на жилища по националната програма скоро няма да е 100% безвъзмездно

22 юни 2016

 Ако програмата продължи след 2 г., собствениците ще покриват 15 - 20% от разходите за обновяване на панелните блокове.


Националната програма за саниране ще продължи да действа и в бъдеще, но ремонтът на панелните блокове няма да е 100% безвъзмезден за собствениците, както сега. Това стана ясно на семинар за подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищните сгради, проведен във Френския културен център.

Вероятно собствениците ще участват с 15 – 20% от стойността на строителството, каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Националната програма заработи с първоначален ресурс 1 млрд. лв., припомни той. По думите му тя е стимулирала културата на сдружаване в обществото. В бъдеще обаче, ако програмата продължи, ще се търси нов нов подход със съфинансиране и самоучастие на собствениците, съобщи Нанков.

Така програмата след две години ще се преобразува във финансов механизъм, допълни Гергана Благиева, експерт в дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За социално слабите собственици на апартаменти ще се търси вариант, така че да бъдат покрити 90% от разходите им. Ще се разработват и инструменти за отпускане на нисколихвени кредити, но това ще стане, ако бъдат осигурени средства програмата да продължи.

В момента по програмата са завършени строителните дейности по обновяването на 27 блока в цялата страна. Като цяло най-активни по програмата са общините в Южна България, а най-напреднали са проектите в Хасково, Благоевград, Бургас и Пловдив.

Започнали са обследванията по 1 400 блока, каза Нанков.

Той допълни, че регистрираните сдружения на собствениците са 3 700 – в пъти повече от бюджета на програмата, затова ще се търсят източници за още 1 млрд. лв., с които програмата на продължи.

Тъй като по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 бяха санирани 156 блока, но 137 останаха на етап проектиране, сега строителните дейности по санирането продължават с ресурс от националната програма, допълни зам.-министърът.

Днешният семинар се провежда в рамките на конкурса Екообщина, организиран от посолството на Франция и други институции. Конкурсът е отворен за участието на всички общини. Те трябва да попълнят технически въпросници до 30 юни, които ще бъдат оценени от експертно жури.

Общините победители ще бъдат обявени и наградени през октомври.

Източник: investor.bg

Търсенето на офиси в София остава силно

22 юни 2016

 Засилен е интересът най-вече на компании, които за първи път стъпват в България

  
Тенденцията за повишено търсене на офис площи в София от 2015 г. се запазва и през първото полугодие на 2016 г.

Засилен е интересът най-вече от страна на компании, които отварят първи офис в България – обикновено фирми от съседни страни, както и с офиси в Израел, Великобритания, Русия и други държави, отчита консултантската компания Bulgarian Properties.

Не липсва интерес и към наемане на допълнителни площи от разрастващи се компании, които вече оперират на българския пазар. Не винаги обаче разширение е възможно да се случи във вече обитаваните офис сгради. При липса на допълнителни площи там се търсят варианти за релокации в други сгради, които да отговарят по-добре на нуждите на наемателите, подчертават от компанията. 

Пазарът оперира на по-високи обороти и това се усеща все по-осезаемо. Основните наематели продължават да са компании, занимаващи се с аутсорсинг, с финансово посредническа дейност, с информационни технологии и като цяло опериращи в индустрии с по-висока добавена стойност. Често тези компании не обслужват българските пазари и клиентите им са извън страната.

Повишеното търсене на офис площи логично доведе до още по-високи нива на заетост в офис сградите. Като цяло тези с хубави локации и добро и функционално разпределение на площите са с висока заетост - над 90-95%, отчита агенцията.

Инвеститорите в офис сгради и бизнес комплекси, които имат тази възможност, вече планират започване на строителство на нови офис площи и разширение, а някои дори вече са започнали и строителството на такива.

Наемните нива на офисите в сгради клас А в столицата са в диапазона 10-13 евро за кв.м. Забелязва се по-малка склонност на наемодателите да правят отстъпки. Малкият дял свободни офис площи им позволява това, като почти винаги се търси дългосрочност на договорите.

По всичко личи, че завишеното търсене на офис площи ще продължи. Именно то и бързата реализация и отдаване под наем на новите проекти, излезли на пазара през последната година, кара и някои инвеститори да планират и започват строителство на нови сгради в близост до утвърдени вече офис локации. Това са предпоставки за активен и динамичен пазар на офис площи в следващите 12-18 месеца.

Източник: investor.bg

Известие за планирано спиране

22 юни 2016

 Уважаеми клиенти,

На 24 юни 2016 г. (петък), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод между бл. 235 и бл. 241 жк. „Гоце Делчев“, се налага спиране на водоподаването от 8:30 до 18:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бл. 246, бл. 247, бл. 249, бл. 250, бл. 251, блок на адрес бул. „Тодор Каблешков“ №24/24А.

Можете да следите развитието на всички планирани теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - тук.
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: при блок 250, вх. А
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.
След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121.
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Източник: “Софийска вода” АД

"Софийска вода"- Известие за планирано спиране

14 юни 2016

 Уважаеми клиенти,

На 16 юни 2016 г. (четвъртък), във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Милин камък“ с. Бусманци се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул.“Асен Игнатов“, ул. „Пчелина“, ул. „Чукура“, ул. „Троянски път“, ул. „Перуника“.
Можете да следите развитието на всички планирани теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - тук.
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул.“Троянски път“ ъгъла с ул. „Пчелина“.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121.
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Източник: “Софийска вода” АД

Пробват кражба на имоти в София с фалшиви документи

11 юни 2016

 Два опита за измама с чужди апартаменти е спряла Столичната община, съобщава „24 часа”. От три месеца е въведена нова процедура между общината и Агенцията по вписванията. Тя се отнася за нотариалните актове, издадени до 1992 г., които не са въведени в електронен вид. Вече всеки, който отиде в общината с такъв документ, за да декларира имот и да получи данъчна оценка, минава през проверка. За всеки такъв случай общината отправя запитване за справка с имотния регистър и издава данъчната оценка, след като получи отговор от Агенцията по вписванията. Така са спрени и двата опита за измама с чужди имоти. „До момента сме отправили 44 подобни запитвания до Агенцията по вписванията. Получили сме отговор на 41 от тях. В два от случаите бяха установени неистински нотариални актове и сме информирали компетентните органи”, обясни зам.-кметът на София по финанси Дончо Барбалов. Предполага се, че чуждите жилища са щели да бъдат продадени, ако за тях е била издадена данъчна оценка. Единият апартамент бил 80 кв. м в центъра, а другият - в район „Витоша”. „Работим и по електронна връзка между общината и имотния регистър. Надявам се, че тя ще е готова до края на годината”, обясни Барбалов. В момента при покупка на имот собствениците трябва да го декларират и пред общината, и пред Агенцията по вписванията. Срокът за деклариране на покупка на имот пред общината е два месеца от датата на нотариалния акт. Глобата за закъснение е между 10 и 50 лв. за физически лица и от 500 до 3000 лв. за юридически лица. Електронната връзка между двете системи ще спести време на гражданите, а общината ще затегне режима върху декларирането на имотните сделки. По подобен начин преди време общината свърза базата си данни с КАТ и пунктовете за технически преглед на моторни превозни средства. С 35,6 млн. лв. повече от местни данъци и такси е събрала общината до края на май в сравнение със същия период на миналата година, отчете Барбалов. Собствените приходи са 297,5 млн. лв., което е 50% изпълнение от годишния план.

Автор: Росица Валентинова

Източник: www.novini.bg

Имот на седмицата: къща в центъра на София за 1.18 млн. лв.

10 юни 2016

 Днешният имот на седмицата е реновирана къща в идеалния център на София, на тихата улица „Цар Асен”. В близост са разположени НДК, бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий”, „Петте Кьошета”, бул. „Христо Ботев”, както и местростанция (включително и новострояща се), спирки на градския транспорт, бизнес сгради, държавни учреждения, магазини, хотели, заведения и ресторанти. Къщата се намира във вътрешен двор с каменна настилка, който е с площ от 600 кв. м. Отоплението е на ТЕЦ, както и на климатици. На сутерена на имота са разположени складови помещения, абонатна станция, видеонаблюдение, тоалетна и кухненско помещение. Първият етаж е с чиста застроена площ от 147 кв. м, като част от помещенията са с тераси. Състои се от обособени множество работни помещения, заседателни зали, сервизни помещения и собствен санитарен възел. Вторият етаж се разполага на чиста застроена площ от 147 кв. м, част от помещенията също са с тераси. Разпределението повтаря това на първия етаж. Третият етаж е тавански, но е използваем, пригоден за различни цели. В момента е офис и е разделен на работни помещения със собствен санитарен възел и тераса. Къщата е отлично поддържана, в духа на стара София. Фасадата й е реновирана. Имотът се предлага на цена от 590 000 евро от агенция ЛУКС ИМОТИ.


Източник: profit.bg

Вижте къде ще има ремонти това лято в София

10 юни 2016

 Цялостни ремонти на 7 обекта от транспортната инфраструктура, включени в инвестиционната програма на общината, ще започнат това лято. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Вече се извършва реконструкция на бул.“Монтевидео“ и бул.“Владимир Вазов“. От 15 юни ще започне и ремонта на ул.“Богатица“. В същото време се работи и на вътрешно-квартални улици, като в момента се изпълняват 17 улици в различни райони. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на програмата в присъствието на заместник-кмета Дончо Барбалов, директора на дирекция „Транспортна инфраструктура“ инж.Васил Начевски и кмета на район Лозенец Любомир Дреков.

Обектите са съобразени с изграждането на третата линия на метрото с цел да не се затруднява преминаването. В момента се изпълнява първи етап от реконструкция на ул. „Монтевидео“ от бул. „Никола Петков“ до ул. „763“. Този етап ще приключи до края на юни. Вторият етап от ул. „763” до бул. „Никола Петков” ще започне след приключване на отчуждителни процедури на части от имоти, попадащи в обхвата на улицата. Работи се и по реконструкцията на бул. „Владимир Вазов”. Реконструкцията включва 5.2 км на бул.“Владимир Вазов” от моста „Чавдар” до бул. „Ботевградско шосе”, включително прилежащите му съоръжения и 1.5 км от бул.Ботевградско шосе” от Витиня до ул.Летоструй. Ще бъдат цялостно реконструирани 10 съоръжения – 9 мостове и надлези и 1 подлез под бул. “Владимир Вазов” – ул. ”Витиня”. На 15 юни започва реконструкция на ул. „Богатица” в участъка от бул. „Арсеналски” до бул. „Джеймс Баучър”, район „Лозенец”. „Софийска вода“ АД ще изгражда канализационен колектор по бул. „Арсеналски“ от ул. „Богатица“ до ул. „Милевска планина“ в квартал „Лозенец“. Предвижда се пътно платно на 6 м по цялата дължина на улицата, изграждане на нови тротоари с ширина от 1.5 м до 2.5 м, обновяване на съществуващите зелени площи. Ще се подменят всички бетонови бордюри. По ул. „Богатица“ ще бъде изградено ново улично осветление. Предвидено е засаждане на широколистни и иглолистни видове, вечнозелени храсти и цветя. Организация на движение: От 08.00 часа на 15.06.2016 г. до 24.00 часа на 31.07.2016 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Богатица” между бул. „Арсеналски” и ул. „Д. Хаджикоцев”. От 08.00 часа на 21.06.2016 г. до 31.07.2016 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Богатица” между ул. „Цветна градина” и бул. „Джеймс Баучер” и по ул. „Горски пътник” между ул. „Богатица” и бл. 35 на ул. „Горски пътник”. От юни месец ще започне също и рехабилитация на ул. „Козлодуй” от бул. „Кн. Мария Луиза” до ул. „Константин Стоилов” – ул. „Индустриална”, включително и релсовия път. Ще се изпълни нова настилка от асфалтобетон, нови тротоари от пясъчен асфалтобетон, както и нов релсов път. Други обекти, които ще започнат в края на юни са втори етап от рехабилитацията на бул. „Витоша” от бул. „България” до ул. „Бяла черква” и изграждане на ул.»Обиколна». В началото на месец юли ще започне и разширението на бул. „Черни връх” от бул. „Тодор Каблешков” до ул. „Флора Кънева”.
Автор: Десислава Станева

Източник: www.novini.bg

Четири успешни стратегии за инвестиции в имоти

09 юни 2016

В годините на „треска за имоти“ да печелиш от инвестиции в недвижими имоти - и то в краткосрочен план, беше относително лесно. Факт е, че световната икономика беше в разцвет след 2000 година, което нормално доведе до динамична инвестиционна среда и съответно до повишено търсене. Секторът на недвижимите имоти, като една от най-важните части на икономиката, също не беше подминат от това развитие и съответно се достигна до глобален „бум“ в цените. Конкретно за България, по това време се отчиташе средно по около 20% годишен ръст за цените на имотите, сочат изчисления на екпертите от Ексел Пропърти. Това развитие донесе значителни капиталови печалби на инвеститорите в имоти по целия свят, но за съжаление, ценовият „балон“ се спука през 2006 година в Америка и съвсем логично, следвайки „ефекта на доминото“, сривът на пазара за недвижими имоти достигна и България през 2009 година. Последвалата световна икономическа криза и финансова рецесия, довела до обезценяване на имотите в някои случаи с до 50%, постави професионалните инвеститори в недвижими имоти пред големи изпитания, които наложиха писането на нови правила в тази игра. В ролята си на консултант, ние от Ексел Пропърти, ще се опитаме да ви помогнем с нашите съвети, за да намерите метода и най-подходящия недвижим имот за инвестиция. На първо място, винаги е определянето на бюджета като основа за бъдещ растеж и генериране на печалби. Това е ключовият фактор, при който е задължително да бъдете реалисти за своите инвестиционни възможности. Тук трябва да отбележим, че при всяка една инвестиция, включително и тази в недвижими имоти, съществуват рискове. Тези рискове могат да бъдат категоризирани по най-различен начин - като ваш личен риск, икономически рискове и други. Всеки добър брокер на недвижими имоти ще ви каже, че рисковете не са нещо страшно, просто е необходим правилен подбор на стратегия, която да минимизира тези рискове и по този начин да се избере подход за печеливша инвестиция.
Следващата стъпка е изборът на перспективен регион за инвестиция, като това в никакъв случай не значи най-скъп или най-евтин. Тук от основно значение са локацията, земята и строителните показатели за нейното застрояване, демографските критерии и т.н. Основен фактор, определящ цената на един недвижим имот и перспективата за неговото развитие, е начинът на трайно ползване на имота, който се разделя на три основни категории – жилищни имоти, ваканционни имоти, офиси и търговски площи. Не на последно място остава изборът на типа имот, в който да инвестирате, в зависимост от стратегията, която сте избрали. Това може да бъде къща, вила, апартамент, офис, магазин, парцел земя и др. Съществуват още много обстоятелства, които играят важна роля при избора на недвижим имот за инвестиция, като брой на спалните, състояние на имота, гараж, градина, басейн и т.н. Всички те се разглеждат индивидуално, в аспекта на конкретната сделка, отнесена към предварително избраната инвестиционна стратегия. Без съмнение 2016 година в България се очертава да бъде доста интересна от гледна точка на активизирането на жилищното строителство в големите градове и ниските лихви на банковите кредити. Пазарът на недвижимите имоти твърдо остава една от най-предпочитаните инвестиционни алтернативи за българите по ред причини. Много и различни са прийомите за инвестиции в недвижими имоти, като покупко-продажба, отдаване под наем, ремонтиране, събиране и разделяне на имоти, промяна на предназначението и т.н. Определянето и правилният избор на стратегия за инвестиция стоят в основата на успеха. Сега ще ви запознаем с няколко основни стратегии за успешни инвестиции в недвижими имоти: 1. Купи и бързо продай – тази стратегия се основава на принципа покупка на недвижим имот и бърза продажба. Инвестиция от този тип се препоръчва на професионалисти - хора, които имат развит търговски нюх, бързо вземат решения и са готови да поемат рискове. Много често може да се окаже, че при този тип инвестиция, след приспадане на капиталови разходи, агентски комисиони и данъчни такси, печалбата е с много ниска стойност, но все пак, за да бъде рентабилна, най-важен остава срокът, за който тя се реализира. Другото важно условие тук е да инвестират играчи с КЕШ позиции на своите капитали. Основният принцип при избора на тази стратегия е покупката на недвижим имот, цената на който е доста под пазарната стойност. Тази ниска цена се определя от различни форсмажорни обстоятелства, поради които собственикът е принуден бързо да продаде имота си. Има много вариации на този тип инвестиции, като само един пример за това са търговете на имотите, които се продават от частни съдебни изпълнители в България. 2. Купи и задръж – това е най-често използваната стратегия за инвестиции в недвижими имоти, защото тези, които търсят стабилност и сигурност за своите капитали, си поставят дългосрочни задачи. Ако се поставяте в позицията на дългосрочен инвеститор, пред вас стои нелеката задача да направите задълбочени изследвания, изчерпателни анализи и проучвания на конкретния недвижим имот и перспективите за неговото развитие. Това е един доста сложен процес и съвкупност от фактори за професионална оценка, които задължително трябва да вземете под внимание преди да изберете най-подходящата инвестиционна възможност за вас. Брокерите на Ексел Пропърти, като опитни професионалисти, разполагат с  необходимата информация за икономическите показатели за развитие, демографски данни за района, актуална информация за законодателството, строителството и пазара за недвижими имоти на база реално финализирани сделки. Тази стратегия може да бъде много силна, ако разполагате с достатъчно време, през което да се развие пълният потенциал на недвижимия имот в цикъл, през който да се увеличи максимално неговата стойност. 3. Купи и ремонтирай – най-важното условие за успех при тази стратегия е изборът на правилната локация на имота. В същността си, тази стратегия е инвестиция в недвижим имот на или под пазарната стойност, в район с висок потенциал, ремонтът и продажбата на който ще доведат да увеличаване на вашия собствен капитал. Покупката на недвижим имот и неговото ремонтиране с цел добавяне на стойност придоби популярност в годините на „бум“ на имотния пазар - години, в които, ние от Ексел Пропърти, натрупахме ценен опит в този вид инвестиции, който сме готови да споделим с вас. Ликвидността на имота при тази стратегия е много важна, защото препродажбата трябва да стане в срок и да осигури достатъчно капитал за нова инвестиция. По този начин може значително да умножите наличните капиталови средства, с които сте стартирали инвестиционния процес. Задължително условие за това е имотът след ремонта да придобие такъв търговски вид, който да отговаря на изискванията и предпочитанията на потенциалните купувачи, независимо от действителните ремонтни дейности, които са извършени. 4. Купи и отдай под наем – условията на забавен икономически растеж, ниски лихвени проценти по спестовните влогове в търговските банки и нестабилност на фондовите борси и капиталовите пазари, очертават инвестицията в недвижим имот с цел отдаване под наем като един гарантиран пасивен доход за хора с достатъчно финансови капитали. Основни показатели за рентабилността на този вид инвестиция са коефициентите наем спрямо цена и цена към доход. Процесите на вътрешна миграция в посока големите градове, като София, Пловдив, Варна и Бургас, водят до повишено търсене на имоти под наем - фактор, който допълнително изкушава професионалните инвеститори. Подобно на всяка инвестиция, при купуването на недвижим имот с цел отдаване под наем няма 100% гаранция, но ако сте планирали такава, консултантите от Ексел Пропърти ще ви помогнат абсолютно безплатно с няколко честни и обективни съвета, за да бъде тази инвестиция по-успешна. Не се подвеждайте по ниските цени на имотите за продажба, търсете райони с гарантирана заетост и високи наемни нива. Като много добра алтернатива на тази стратегия в последните години се очертава отдаването под наем на имот в големите градове на хотелски начала. Ако сериозно се интересувате от инвестиции в недвижими имоти в България, но имате допълнителни въпроси или искате да обсъдим в детайли различни стратегии, моля свържете се с нас по email, телефон или в удобно за вас време заповядайте в един от нашите офиси.

Източник: profit.bg

Купувате луксозен имот, получавате подарък Rolls-Royce

03 юни 2016

 Продавачите на луксозни имоти стават все по-изобретателни в опитите си да привличат купувачи. Оферта за продажба на луксозен имот в Ню Кенън, Кънектикът, САЩ, може да привлече вниманието на любителите на автомобили. Имение се продава на цена от 8.275 милиона долара, като купувачът ще получи като подарък Rolls-Royce Silver Seraph от 1998 г. с навъртяни едва 27 000 километра.

Продавачът, разбира се, е построил път, водещ директно до входната врата. Имотът с площ от близо 1 200 кв. м е построен на парцел от четири акра земя през 2008 година. Той разполага с шест спални и шест бани. Всяка от баните е облицована с мрамор. В подземието са разположени винарна, бар и зала за игри и забавления, като на етажа има и оборудвана кухня. Къщата разполага с фитнес и сауна с душове. Навън имението предлага басейн и тенискорт. Сред живеещите в Ню Канаан се открояват имената на Ричард Гиър и телевизионният водещ Том Брокау. 

Източник: profit.bg

Над 20% от софиянци с визуален отчет на водомерите не са осигурили достъп. Заплашени са от служебно начисляване на разход.

07 май 2016

Над 20% от софийските топлофицирани имоти с монтирани водомери, които се отчитат визуално, не са осигурили достъп при посещението за годишен отчет и ако собствениците им не поискат нова дата за отчет, са застрашени от служебно начисляване на разход на топла вода, което ще изкриви както техните сметки, така и тези на съседите им. Това предупредиха от фирмата за топлинно счетоводство  "Техем" в четвъртък.

Дружеството вече е приключило отчетите за първа и втора редовни дати на топломери и водомери в 1500 сгради в София. За онези, които не са осигурили достъп до визуално отчитаните им уреди, се начислява  служебен разход до 280л./ден на човек. На месец това означава до 8 куб. м или годишно до 100 куб. м на човек.

Тези изравнителни сметки могат да бъдат коригирани в тримесечен срок, което означава промяна и на сметките на съседите. След изтичане на този срок вече корекции няма да бъдат възможни за разлика от досега, когато с подписи на 2/3 от етажната собственост можеха да се правят още веднъж изравнителни сметки.

Кампанията на "Техем" по отчитането на уредите започна на 18 април и ще продължи до края на месец май. По време на Великденските празници не бяха предвидени посещения, но по почивните дни около 6 май и 24 май са предвидени посещения и клиентите може да проверят своите данни на сайта на дружеството.

При уредите с дистанционно отчитане не се налага собствениците им да са у дома си, а в над 300 сгради  в София, клиенти на "Техем", са на месечен отчет и заплащат реалния си разход си за отопление и топла вода всеки месец. Те не получават изравнителна сметка след края на отчетния период.

Източник: mediapool.bg

Столична община ще продаде над 360 апартамента средно по 23 хил. лв.

29 април 2016

Столична община планира да продаде над 360 апартамента при средна цена от 23 000 лв. през тази година. Както е известно, за такива пари е невъзможно да се купи каквото и да е жилище в София на свободния пазар, който в момента е във възходящ тренд и за последната година цените скочиха с около 8%.

Решението е на Столичния общински съвет, доминиран от ГЕРБ, който одобри Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столична община за 2016 г. Докладът е на кмета Йорданка Фандъкова и веднъж беше отложен за корекция.

Приходите от отдаване под наем и продажба на имоти се очаква да бъдат над 36 млн. лв. От тях 5 млн. лв. ще отидат за отчуждаване на имоти, близо 2.5 млн. лв. за ремонт на общински жилища, които после кметството продава, и още 1 млн. лв. за изграждане на паркинги.

Йорданка Фандъкова е вносител на предложенията, изготвени от заместник-кметовете и районните кметове. Смущаващо е, че няма публичен достъп до документа. Той не е публикуван на сайта на Столична община и гражданите няма откъде да разберат какво се предлага за продажба и отдаване под наем.

Програмата е разделена на девет раздела, а имотите са групирани по райони. В първия раздел са 14 общински имота, отдадени за безвъзмездно ползване на районни администрации, министерства и неправителствени организации. Във втория раздел влизат 307 общински имота, отдадени под наем след търг или конкурс. Очакваните приходи от наеми на земя и имущество възлизат на 22.8 млн. лв.


Продажба на атрактивни имоти

Един от най-интересните е третият раздел, в който са заложени за продажба чрез търг или конкурс 36 общински имота в 16 столични района. Това са апартаменти, сгради, терени за застрояване, магазини и поземлени имоти, а планираните приходи са оценени на 4.8 млн. лв.

Очаква се към тях да има голям интерес, защото пазарът на имоти в момента е във възходяща тенденция и цените непрекъснато растат.

Най-много имоти – 12, се продават в район "Панчарево", като половината от тях са в село Лозен – най-голямото село в България по думите на кмета Фандъкова.

Десет имота се продават и в район "Красна поляна", като от тях 8 са в местността "Факултета". Продава се и част от 4-етажна сграда на бул."Александър Стамболийски" 186 с площ от близо 900 кв.м.
Най-интересни са три апартамента в центъра на София в район "Оборище". Единият е срещу Централните хали на ул."Екзарх Йосиф" 29 от 54 кв.м, другият е на ул."Искър" 50 от 53 кв.м, а третият е на ул."Цар Симеон" 78 от 145 кв.м. Предлага се и цял партерен етаж от 260 кв. м със 7 стаи на ул."Врабча" 20. Всички тези имоти са без наемател. Въпреки че е обявено, че се продават с търг или конкурс, практиката показва, че обикновено такива имоти са харесани от хора с влияние – общински служители, политици или бизнесмени, които ги придобиват. [p поискаха апартаментите без наемател да бъдат извадени от програмата и да бъдат включени към програмата за предоставяне на общински жилища на нуждаещи се. 

Продажба на 361 апартамента за 8.5 млн. лв.

В програмата е заложена и продажбата на 361 общински апартамента на наемателите им. Очакваните приходи възлизат на над 8.5 млн. лв. Те са посочени в раздел пети на програмата.

Това прави средна цена на жилище от 23 545 лв. - почти колкото струва покупката на гараж – около 8000 - 10 000 евро.

Най-много жилища за продажба са предвидени в район "Люлин".

Продава се и апартамент от 48 кв. м на бул."Васил Левски" 7 на метри от НДК. Има няколко атрактивни жилища и в Южния парк, придобити от общината най-вероятно чрез учредяване право на строеж на инвеститори и обикновено след това в тях са настаняват привилегировани лица.

За инвеститорите най-интересен е четвъртият раздел от програмата за учредяване право на строеж върху 36 урегулирани поземлени имота на атрактивни места в 7 столични района.

Предвидено е те да бъдат застроени с жилищни и офис сгради и магазини чрез учредяване право на строеж. От това се очаква в общината ще влязат около 220 000 лв. и нови апартаменти.

Най-атрактивни за инвеститорите са 9 парцела в скъпия столичен квартал "Изгрев", където цените на новото строителство на жилища са около 1200 евро/кв.м в момента. За пет терена е отредено изграждането на 5-етажни жилищни сгради, а другите са за офиси, магазини и пазар.

Съветниците извадиха два терена в "Изгрев" в района на гара "Юг", на които искаха да се строят 5-етажни жилищни сгради. Причината е, че според градоустройствения план предназначението им е за озеленяване на единия, и за пазар на другия.

Източник: mediapool.bg

"Софийска вода"- Известие за планирано спиране

28 април 2016

Уважаеми клиенти,
На 30 април 2016 г. (сряда), във връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения и монтаж на водомерни възли на ул. „Братя Миладинови”  Център, се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 18:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :
по ул. „Братя Миладинови” от ул. „Цар Симеон” до ул. „Св. Св. Кирил и Методий”
по ул. „Иларион Макриополски” от бул. „Христо Ботев” до ул. „Братя Миладинови”
по ул. „Пордим” от бул. „Христо Ботев” до ул. „Братя Миладинови”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес: ул. „Братя Миладинови” ъгъла  с ул. „Пордим”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

На 30 април 2014 г. (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение  на ул. „Георги Бенковски”  Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :
по ул. „Георги Бенковски” от бул. „Княз Александър Дондуков” до ул. „Московска”.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес: бул. „Княз Александър Дондуков” ъгъла  с ул. „Георги Бенковски”.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Източник: sofiyskavoda.bg

Фасадите на сградите няма да могат да се променят

08 ноември 2015

Външният вид на сградите повече няма да може да се променя от всеки собственик на апартамент. Това означава, че извършваното от десетилетия остъкляване на балкони ще отпадне, а санирането няма да може да се прави индивидуално. Това става ясно от приетите от парламента промени на първо четене в Закона за етажната собственост. С тях се забраняват дейностите, които нарушават целостта и архитектурния вид на етажната собственост. Според промените подобни конструктивни изменения на външния вид на сградите вече ще може да стават само със съгласието на общото събрание на собствениците. Депутатите приеха и редица промени, които засягат управлението, взимането на решения и засилване на отговорностите на домоуправителите, както и възможността да се прехвърлят част или всички правомощия по управление на етажната собственост на юридически лица. Новите правила могат да се тълкуват като опит за отпушване на реалното прилагане на националната програма за безплатно саниране, която правителството започна преди около година.

Въпрос на разрешение
С приетите промени, за да могат гражданите да санират апартамента или да остъклят балкона си, ще трябва да получат одобрение от управителния съвет на блока. Без такова ще трябва да поискате разрешение от главния архитект или отговорната институция. В същото време с други изменения в закона се променя начинът, по който се взима решение на общите събрания на управителния съвет на блока. Вече ще е достатъчно 50%+1 от собствениците да са съгласни, за да може да бъдат предприети дадени действия, свързани с управлението на блока. Досега се изискваше мнозинство от 67% от притежателите на имоти.Освен това с измененията на закона мнозинство от 67% ще се изисква само за решението за създаване на сдружение на собствениците, което да предоставя правомощията по управлението на етажната собственост на физически или юридически лица, които не притежават имот в сградата. Досега липсваше механизъм, с който собствениците или общината да накарат собственик, който не е съгласен с общото саниране, да допусне в имота си експертите, които преценяват какви дейности трябва да се направят, или пък строителите. Занапред след решение на общото събрание кметът на общината или района ще може да задължи собственика да осигури необходимия достъп. По този начин се улеснява кандидатстването по националната програма за безплатно саниране.

Спешните ремонти
Промените предвиждат задължението за извършване на неотложен ремонт в една жилищна сграда да е с особена важност. Според приетия на първо четене текст вече управителите на сградите ще могат да бъдат наказвани с глоба при неизвършването на подобни спешни ремонтни дейности. Санкцията ще бъде в размер от 500 до 1000 лв. за управителите, а тази за кмета на общината или района - с 300 до 700 лв. Ако на общото събрание не се стигне до решение за събиране на средства за осъществяването на подобен неотложен ремонт, домоуправителят ще може да поиска от кмета на общината да издаде заповед, с която да задължи собствениците да направят ремонта до три месеца. При неспазване на заповедта ще бъдат налагани санкции от 500 до 1000 лв. Общото събрание вече ще има право да възлага съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управител.

Източник: capital.bg

Техническите паспорти за сградите се отлагат за 2022 г.

15 октомври 2015

 Очаквано регионалното министерство отложи за пореден път изискването за документа. Основните мотиви са липса на пари

Поредно удължаване на срока за изготвяне на задължителни технически паспорти на сгради предложи регионалното министерство. Новата дата е краят на 2022 г., пише в предложение за промяна на наредбата от 2006 г. за техническите паспорти на строежите.
Сроковете се променяха през 2012 и 2014 г. В момента разпоредбите предвиждат сградите първа, втора и трета категория да се паспортизират до 31 декември 2015 г., четвърта категория - до 31 декември 2017 г., а пета категория – до 31 декември 2019 г.

Какво е технически паспорт

Техническият паспорт е документ, който съдържа информация за техническите параметри на сградите, извършените основни ремонти и преустройства. Той се прави, за да се установи устойчивостта на сградите при земетресения, като се проверява потъването на сградите, пропуквания, наводняване на мазетата с подпочвени води и т.н. Технически паспорти се правят на всички строежи, а не само на сградите.
Документът е залегнал в европейска директива и е задължителен за сградите държавна, общинска и частна собственост, получили разрешение за строеж от 2007 г. насам. Обследването на сградите и изготвянето на паспорта обаче не е евтино и е от порядъка на няколкокостотин до няколко хиляди лева в зависимост от застроената площ. Държавата и общините се оправдават с липса на средства, а жилищните кооперации не могат да се организират и да си поделят средствата. Бизнесът пък негодува, защото разходите на едно производство ще са в пъти по-големи от парите, които трябва да платят гражданите.
Техническият паспорт би трябвало да е задължителен за всяка сделка с имот така, както е и енергийният според Закона за енергийната ефективност (енергийният на практика е част от техническия). На практика обаче никой не спазва тази разпоредба и тя съществува единствено на хартия. В наредбата не са предвидени санкции за липса на технически паспорт и тя за момента е по-скоро безполезна. Ако бъдат въведени глоби или задължение сградите да имат технически паспорти, за да се извършват имотни сделки, ситуацията може да се промени.

Защо да бързаме

"През последните месеци в Министерството на регионалното развитие и благоустройството постъпиха отново писма от ведомства, организации и граждани с предложения за удължаване на сроковете за съставяне на технически паспорти на съществуващи строежи. Основните мотиви за това са свързани с неосигурени финансови средства. Опитът на експерти от министерството също посочва, че все още броят на съставените технически паспорти е незадоволителен", се посочва в мотивите на МРРБ към предложението за отлагане на срока.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова намекна още преди няколко месеца, че сроковете за паспортизацията ще бъдат удължени, за да се види колко сгради са одобрени за обновяване по новата национална програма за саниране. Всички сгради, включени в програмата, ще преминат през обследване и ще получат технически и енергиен паспорт, платени с пари от програмата.

Източник: capital.bg

Забраняват остъкляването на балконите със закон

15 юли 2015

 

С промени в Закона за етажната собственост ще се забрани остъкляването на балконите и всяка друга промяна на цялостния архитектурен вид на фасадата.
Сред забранените дейности е и санирането само на отделни апартаменти, което ще може да се прави само по общ проект на цялата сграда. 
Правителството прие вчера проект за промени в Закона за управление на етажната собственост, който ще внесе за разглеждане и приемане в парламента. 51% от съседите в блока вече ще могат да вземат решения за поставяне на рекламни пана или антени върху сградата, пише "Труд". Същото важи и за решенията за присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях. В момента тези решения се вземат с гласовете на поне 67% от съседите. Гражданите да не могат да санират апартаментите си самостоятелно, а само по общ проект на цялата сграда. Общите събрания на собствениците да се произнасят за вътрешните ремонти и външните преустройства, както и за поддръжката на блоковете. Общините да затегнат контрола по външния вид на сградите, естетиката и цвета на фасадите, остъкляването на балконите. Това предвиждат още промените в закона, писа неотдавна и в. "Сега"."Етажната собственост трябва да има много по-активна роля - с по-строги правила, санкции и правомощия. Трябва да се създаде ред и да се преустановят практиките за саниране само на един апартамент или остъкляване на определен брой фасади. Кръпките по сградите трябва да бъдат забранени", заяви неотдавна регионалният министър Лиляна Павлова, мотивирайки промените. Според нея общините трябва да следят за унифициране на фасадите, за естетическото и безопасното им поддържане. Вече остъклените тераси и другите заварени промени няма да се премахват принудително. Увеличават се и глобите при неспазване на закона, които се налагат от управителите на етажната собственост и от кметовете. Вместо от 100 до 500 лв. санкциите ще са от 500 до 1000 лв. Кметът пък ще има право да разпореди влизане в частно жилище, ако собственикът не предоставя достъп при общи ремонти или обновявания.
Измененията в закона ще позволят да се регистрират сдружения на собствениците за няколко сгради в режим на етажна собственост, които са изпълнени при свързано застрояване по смисъла на ЗУТ.

Източник: dnes.dir.bg/

"Топлофикация"- уведомява

04 април 2014

”Топлофикация-София” ЕАД уведомява своите клиенти в района на бул.” Мария Луиза”, бул.”Сливница”, Сточна гара, ул.”Индустриална”, ул. „Каменоделска”, бул.”История славянобългарска” и бул. ”Рожен”, че поради авария на главен топлопровод е спряно топлоподаването. Временни колебания ще има в топлоподаването към клиентите в района на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул.”Фр.Нансен”, бул.”Патриарх Евтимий”, ул. ”Г.С.Раковски”, бул. ”Сливница” и бул. ”Генерал Данаил Николаев”, както и в ниската зона на кв.”Лозенец”. Незабавно е създадена необходимата организация и ще се работи до възстановяване на топлоснабдяването.

'"Топлофикация- София” ЕАД се извинява на засегнатите клиенти за причинените неудобства.

Източник: toplo.bg

"Софийска вода" започна пролетна дератизация на канализационните шахти в София

18 март 2014

„Софийска вода“ започна редовната обработка на канализационната мрежа срещу гризачи и инсекти. За да се намали популацията на гризачите и да се предотврати разпространение на зарази в системата, специални препарати се поставят в около 15 000 шахти. Кампанията започна на 17 март и ще обхване цялата територия на София. 

Дератизацията и дезинсекцията се извършват от специализирани фирми, регистрирани в Министерство на здравеопазването (МЗ), които спазват стандартите за безопасност.  За унищожаване на вредителите се използват биоцидни препарати, разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването.  Процесите на дератизация и дезинсекция  се извършват при подходящи метеорологични условия (трябва да е сухо и да не вали).

Препаратите са напълно безвредни за хората, вземат се и необходимите мерки за опазване на околната среда от замърсяване като се спазват изискванията за дози, концентрация и време на експозиция.

„Софийска вода” се придържа стриктно към всички предписания за хигиена и безопасност на Столичната регионална здравна инспекция  и редовно обработва своите обекти против гризачи и инсекти. Именно СРЗИ е институцията, която наблюдава популацията на вредителите и прави предписания за превантивна борба срещу увеличаването им.

Източник: sofiyskavoda.bg

„Софийска вода“ предупреждава за възможно влошаване на качеството на водата в кв. „Иван Вазов“

11 март 2014

Във връзка с работата по проект „Реконструкция на релсов път по бул. „България“ на Столична община и подмяната на преминаващ напречно през булеварда уличен водопровод с диаметър 700 мм, се налага да се направи временна промяна в схемата на водоснабдяване.

Сложната манипулация по промяна на схемата е възможно да доведе до краткотрaйно повишаване на мътността на водата в кв. „Иван Вазов“.
"Софийска вода“ е взела всички необходими мерки за промиване на мрежата и недопускане влошаване качествoто на водата, като ще се реагира своевременно на всеки сигнал, в случай, че се получат такива. 
Умоляваме нашите клиенти при влошаване на качеството на водата веднага да подадат сигнал към нашия телефонен център 0700 12121, за да вземем необходимите мерки.

„Софийска вода“ се извинява за причиненото неудобство.

Източник: sofiyskavoda.bg

Европари за саниране - ако си плащаме парното

10 март 2014

Спират топлото на целия блок за дългове към топлофикация на 2/3 от съседите

Блоковете с дългове към топлофикациите да не могат да получават европейски пари за саниране. Това е едно от предложенията на експерти начело с шефката на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска. Те са изготвили план за оздравяване на топлофикационния сектор по поръчка на Министерството на икономиката. След като планът бъде разгледан, министерството ще реши да приеме или не предложения вариант. Друго предложение е блок, в който 2/3 от живущите не си плащат сметките за определен период, след предупреждение, местната "Топлофикация" да има право да спре парното. То бе подкрепено по време на обществено обсъждане в парламента и от шефа на "Топлофикация Перник" Стойчо Василев. Той предложи парното да се спира, ако 2/3 от съседите не си плащат сметките един отоплителен сезон. Общините да правят планове и да не допускат ненужна конкуренция чрез изграждането на газопреносна мрежа в райони, където има централно парно, е част от другите идеи на екипа на Диловска. Това обаче ще блокира възможността за избор на хората дали да се отопляват с газ или парно, смятат потребителски организации. Не е изключено, ако предложенията на експертите бъдат приети, парното да поскъпне допълнително, тъй като в плана се предлага ДКЕВР да гарантира финансовата стабилност на топлофикациите, което автоматично означава по-високи цени.
Да бъдат опростени сметките за парно от преди повече от 3 години, поискаха от асоциацията "Активни потребители". Това ще е положително за имиджа на топлофикациите, а те ще спестят много пари от харчовете си за дела, при които съдът не признава повече от 3-годишна давност.
Кристиан КОСТУРКОВ

Източник: standartnews.com